STAKLENE FASADE

Gradovi kroz istoriju nisu izgledali onako kako nas uče filmski spektakli: hiljadama godina najvažnija funkcija stana bila je samo da nas zaštiti od zimskih mrazeva i letnje žege. Prostorije su bile male i mračne – prozori su bili tek neveliki otvori u zidovima, zatisnuti drvetom.  Svetlost je ostajala van ljudskih građevina.

A onda se pojavilo staklo: prozori su bivali sve veći, a svetlost je osvajala unutrašnjost svih građevina.

Staklo nam je omogućilo da promenimo sliku gradova i pređemo još jednu stepenicu – počeli smo da gradimo od stakla i napravili zgrade koje izgledaju tako lako i prozirno da se čini kao da lebde.

Iz godine u godinu staklo uzima sve veći značaj u građevinarstvu kao materijal budućnosti koji može da zameni dosadašnje materijale, npr. ciglu, blok, itd…Svojim karakteristikama postiže kompletnu termoizolacionu, akustičnu, solarnu, UV zaštitu te se kompletne zgrade oblažu staklima – staklenim fasadama. Kod ovakvih fasada se na objekat postavlja sa svih strana stakleni omotač. Razmak izmedju stvarne fasade i drugog staklenog omotaca iznosi 0,05 do 1,00 m. Stakla se uglavnom izrađuju u sigurnosnoj varijanti kao sto su pampleks, kaljena i slično.

Naša preporuka je da stakla budu niskoemisiona punjena argonom kako bi se pored estetike obezbedila maksimalna toplotna zaštita Vašeg objekta. Kvalitetan izbor savremenih stakala ima za cilj postizanje željenih rezultata (propustnost svetla, K-vrednost, solarni faktor), kako u samom objektu, tako i u spoljašnjem izgledu zgrade (spoljašnja refleksija, boja zgrade, itd..).

Kada se vrši izbor fasade, profila i stakla mora de se vodi računa o sledećim faktorima: namena objekta, geografski položaj istog, prosečna brzina vetrova za to područje, statički proračun nosivosti cele konstrukcije, dilatacija objekta u radnim uslovima, godišnje sleganje objekta, i to sve u cilju pravilne instalacije profila i stakala.